A finished basement has the potential to add value to a home, especially when it comes time for resale. The average basement remodel project can have up to a 70% return on investment. Home buyers typically prefer a house with a finished basement and may even increase their offer if that living space recently has been updated or remodeled. The finished basement also adds value by creating more living space in the home without having to spend thousands on an addition.
Situated within a Royal Borough of Kensington and Chelsea conservation area, this unique home was most recently remodelled in the 1990s by the Manser Practice and is comprised of two perpendicular townhouses connected by an L-shaped glazed link. Initially tasked with remodelling the house’s living, dining and kitchen areas, Studio Bua oversaw a seamless extension and refurbishment of the wider property, including rear extensions to both townhouses, as well as a replacement of the glazed link between them. The design, which responds to the client’s request for a soft, modern interior that maximises available space, was led by Studio Bua’s ex-Manser Practice principal Mark Smyth. It combines a series of small-scale interventions, such as a new honed slate fireplace, with more significant structural changes, including the removal of a chimney and threading through of a new steel frame. Studio Bua, who were eager to bring new life to the space while retaining its original spirit, selected natural materials such as oak and marble to bring warmth and texture to the otherwise minimal interior. Also, rather than use a conventional aluminium system for the glazed link, the studio chose to work with specialist craftsmen to create a link in lacquered timber and glass. The scheme also includes the addition of a stylish first-floor terrace, which is linked to the refurbished living area by a large sash window and features a walk-on rooflight that brings natural light to the redesigned master suite below. In the master bedroom, a new limestone-clad bathtub and bespoke vanity unit are screened from the main bedroom by a floor-to-ceiling partition, which doubles as hanging space for an artwork. Studio Bua’s design also responds to the client’s desire to find new opportunities to display their art collection. To create the ideal setting for artist Craig-Martin’s neon pink steel sculpture, the studio transformed the boiler room roof into a raised plinth, replaced the existing rooflight with modern curtain walling and worked closely with the artist to ensure the lighting arrangement perfectly frames the artwork. Contractor: John F Patrick Structural engineer: Aspire Consulting Photographer: Andy Matthews
Adequate lighting is needed for all forms of grooming. Include task-specific and ambient, or general, light. Multiple recessed ceiling fixtures are all but invisible and eliminate the locker-room look of a single ceiling-mounted fixture. Include a light fixture above the tub and/or in the shower. Avoid fluorescent lights, which alter the color of your complexion.
Situated within a Royal Borough of Kensington and Chelsea conservation area, this unique home was most recently remodelled in the 1990s by the Manser Practice and is comprised of two perpendicular townhouses connected by an L-shaped glazed link. Initially tasked with remodelling the house’s living, dining and kitchen areas, Studio Bua oversaw a seamless extension and refurbishment of the wider property, including rear extensions to both townhouses, as well as a replacement of the glazed link between them. The design, which responds to the client’s request for a soft, modern interior that maximises available space, was led by Studio Bua’s ex-Manser Practice principal Mark Smyth. It combines a series of small-scale interventions, such as a new honed slate fireplace, with more significant structural changes, including the removal of a chimney and threading through of a new steel frame. Studio Bua, who were eager to bring new life to the space while retaining its original spirit, selected natural materials such as oak and marble to bring warmth and texture to the otherwise minimal interior. Also, rather than use a conventional aluminium system for the glazed link, the studio chose to work with specialist craftsmen to create a link in lacquered timber and glass. The scheme also includes the addition of a stylish first-floor terrace, which is linked to the refurbished living area by a large sash window and features a walk-on rooflight that brings natural light to the redesigned master suite below. In the master bedroom, a new limestone-clad bathtub and bespoke vanity unit are screened from the main bedroom by a floor-to-ceiling partition, which doubles as hanging space for an artwork. Studio Bua’s design also responds to the client’s desire to find new opportunities to display their art collection. To create the ideal setting for artist Craig-Martin’s neon pink steel sculpture, the studio transformed the boiler room roof into a raised plinth, replaced the existing rooflight with modern curtain walling and worked closely with the artist to ensure the lighting arrangement perfectly frames the artwork. Contractor: John F Patrick Structural engineer: Aspire Consulting Photographer: Andy Matthews
Room Expansion – Some homeowners desire more living room space and one way to attain such is to expand the room and extend it to other areas in the house.  Living room remodel projects that include room expansions are laborious and typically involve  knocking down walls. Sure thing, the end product is aesthetically pleasing but make sure to take the necessary prep work before engaging into this process.

Increasing numbers of homeowners decide to enhance the existing concrete in their basement instead of covering it up. Stained and painted concrete floors offer many benefits, including their suitability for people with allergies. Skilled contractors can reproduce the look of slate, tile and marble, or they can apply dyes, paints and stencils in a variety of designs.


How fast the job needs to be completed has a significant impact on the final price. A professional team can take a basement from framing to complete in about 45 days. A DIYer typically needs more time. If things need to be inspected, inspectors work on their own schedule, and if concrete needs to be poured, time must be allotted for it to properly set.
Since the family room is the room which people are typically seating when they come into the house then it makes sense that more seating should be added to the room. Unless you have sufficient seating already there seems to always be room for improvement with this issue. One suggestion to take into consideration for home remodeling is to expand the walls of the living room in order to line them with more couches. After expanding the living room homeowners are able to take advantage of sectional couches to have more seating room.
Remodeling your kitchen is the perfect opportunity to create a design that’s based on your individual needs. Focus on who will be using the kitchen most and how many people will be working in the space at one time. You’ll want to ensure you have room to work and move around as needed, so consider the work triangle in your new layout. You’ll also want to think about a dining area, how often you entertain, and what a kitchen with guests would look like. Our team of kitchen designers can develop a variety of options to ensure your new kitchen perfectly fits your lifestyle.
For most of us, the living room is the most versatile area of the home. It is where we congregate and bond with family, converse and entertain friends, enjoy recreational activities like playing, listening or watching, or spend some quality alone time while reading a book, drinking a cup of coffee or even eating. Basically, living rooms transform themselves into anything we need them to be.

Steven Gambrel, one of America's top-tier interior designers, recently had a chance to consider the question. Although he lives and often works in the most urbane precincts of Manhattan, Steven grew up in Virginia and still has ties there. When the owners of a Middleburg horse farm asked him to convert one of their barns into a place for large, casual parties and just hanging out and watching TV, he took it on with relish—his first barn, and on home turf.

Previously buried under decades of neglect, Tere and Mac Thomas's circa-1825 Mississippi home has new stories to tell, thanks to diligent research—and a three-year gut renovation. When the Thomases purchased their Fayette, Mississippi, home six years ago, it was uninhabitable. However, the unfinished rooms, like this dilapidated living room, allowed the homeowners to start from scratch to create the perfect home.
A good way to cut on costs when improving windows for living rooms is to furnish them with a window treatment. You can either buy new curtains, shades or blinds, depending on the prevailing style of your home. Window treatments are available in different types of materials and present a wide range of choices when it comes to design, colors and patterns.
• Seating furniture – The basic seating options in furnishing a living room include couches, arm chairs and recliners while the special options include high back chairs, bar stools and accent chairs. Depending on the purpose of your living room, you may want to consider on investing on new furniture. However, if you are dealing with a limited amount of budget and still want to make use of old items, you can take other alternatives such as refurbishing or re upholstering existing sofas.
• Flooring – Changes in the flooring are considered to be an important upgrade in a living room renovation project. Existing living room floors that have light scratches may either be refurbished or refinished, however if the damage is more extensive, replacing the floors may be required. Changing the floor may also be a result of aesthetic preference or an update in style, meaning if your living room has existing ceramic floor tiles and you want to change it into a more rustic inspired space, then you might need to change it with wooden planks.

When the homeowners removed the structure's dropped ceilings and drywall, they discovered dramatic roof beams and charming beadboard. In the dining room, and throughout the residence, they sanded the pine floors and stained them a rich ebony. Here, they sit in midcentury Woodard chairs. A friend crafted the dining table out of wood salvaged from a bowling lane. The oversize light formerly illuminated a factory. The walls are painted High-Gloss White by Behr.
×